Skip to content

Over de stichting

Stichting John de Heij Theaterproducties heeft tot doel het maken van hoogwaardige theaterproducties met amateurs en professionals en daarmee het culturele klimaat in de regio voor jongeren en volwassenen te verbeteren. En daarbij gaan we zeker niet voorbij aan de waarde van cultuureducatie en innovatieve maatschappelijke ontwikkelingen.

Het ontstaan van stichting JdH THEATERPRODUCTIES

De voorbereidingen voor de oprichting van de Stichting John de Heij Theaterproducties is in mei 2023 ontstaan toen naamgever John de Heij met theaterliefhebber en inmiddels bestuurslid Jerica Olsthoorn op de Goudse markt een biertje dronken en het hadden over de theaterplannen voor de komende jaren.

Kleinschalige voorstellingen voor jongeren met aandacht voor vernieuwing, voor echte verhalen, voor maatschappelijk relevante thema’s en talentontwikkeling. We besloten de ideeën op papier te zetten en het plan voor een nieuwe stichting ontstond.

René Hauser, een chemicus, kok en een bestuurder met veel affiniteit met het Goudse culturele leven, Goudse dichter en schrijver Ruud Broekhuizen, en Goudse journalist Jerica Olsthoorn vormden samen het bestuur en de Goudse stichting JdH Theaterproducties werd opgericht.

Als adviseurs achter de schermen Gouwenaar Esther Schouten, werkzaam bij het grootste jongeren theater van Nederland, het Maastheater in Rotterdam en Ronald Buis, die al jaren Gouda een cultureel hart toewenst en initiator van onder andere het stadslied van Gouda 750. Deze enthousiaste club mensen zijn onmiddellijk aan de slag gegaan en sinds begin oktober 2023 is de stichting een feit.        Foto gemaakt door Evert Josemanders, Productie ‘GOSW’ van de Theaterbakkerheij 

Over ons

Doelen

De stichting heeft ten doel:

Stichting John de Heij Theaterproducties wil het culturele leven in Gouda stimuleren. De stichting doet dat door het maken van hoogwaardige theatervoorstellingen die toegankelijk zijn voor een breed publiek. De voorstellingen kenmerken zich door een grote variatie in vertelvorm, onderwerp en keuze van repertoire, waarbij wordt gewerkt met zowel professionele als amateurspelers. Door te werken met spelers en vrijwilligers die afkomstig zijn uit alle lagen van de samenleving wil de stichting de verbinding leggen tussen een grote diversiteit aan groepen.

De stichting tracht haar doel onder meer te bereiken door:

Jaarlijks een aantal theatervoorstellingen te schrijven, produceren, regisseren en presenteren voor een breed publiek.

Bekijk hier het beleidsplan van de stichting.

Over ons

Curriculum vitae van de naamdrager van de stichting John de Heij

John de Heij (1966) is een geboren en getogen Gouwenaar die meer dan 35 jaar ervaring heeft als schrijver, regisseur en organisator van vele Goudse evenementen. Journalist Van Petegem noemde hem in het AD ‘een theatrale duizendpoot met een onuitputtelijke energie’.

Na een opleiding Conservatorium klassiek gitaar te Rotterdam (1985), volgde hij de HKA, Hogere school voor de Kunsten in Arnhem (1986), de acteursopleiding en daarna de regie opleiding waar hij vervroegd afstudeerde.

Daarna werkte hij als docent en regisseur 20 jaar bij de Werkschuit in Gouda, cursussen gaf en voorstellingen maakte. In 1991 nam hij samen met de toenmalige directrice Carrie Renders het initiatief om het kunstonderwijs naar de middelbare scholen te brengen. Verder werkte hij als docent drama op vele Goudse middelbare scholen.

Als cabaretier stond hij met de groep ‘Harten vrouwen schoppen heren’ in de finale van het Leids cabaret festival, en deed tv werk als acteur.

Als muzikant en docent begeleidde hij vele muzikale talenten vanaf de middelbare school en schreef songs met talentvolle singer-songwriters.

Vanaf het jaar 1992 is hij werkzaam als regisseur van meerdere theatergroepen in de regio en daarbuiten. Verder organiseerde of regisseerde hij Goudse evenementen als Kaarsjesavond, AD Music festival, het Vromanfestival en Gouda Cultuurstad.
In de dertig jaar dat hij actief is als regisseur schreef en regisseerde naar schatting 300 toneelstukken.

Naast zijn theaterwerk is John altijd in het onderwijs blijven werken als docent Drama, maar laatste jaren ook als docent Breed Maatschappelijke Vorming, en Culturele Kunstzinnige Vorming. Hij werkt(e) samen met meerdere Goudse middelbare scholen en weet als geen ander wat er onder jongeren en in het onderwijs speelt.

In 2014 begon de Heij de samenwerking met Ruud Bakker en de stichting Theaterbakkerheij ontstond. Hij schreef en regisseerde in samenwerking met de Theaterbakkerheij grootse spectaculaire musicals als Titanic (10.000 bezoekers), Troje (14.000 mensen, en winnaar van de AMA, de Amateur Musical Award 2018 voor beste musical van Nederland), en ‘Gouda op sterk water’ (over de water problematiek gemaakt in het kader van 750 jaar Gouda).

THEATERBAKKERHEIJ. In 2018 begon Ruud Bakker zijn eigen theater die deels de naam van John draagt. In 5 jaar tijd heeft dit theater zich een belangrijke positie verworven in het Goudse culturele leven. De Heij was verantwoordelijk voor de tekst en regie van vele voorstellingen zoals GRENSGEVAL, waar afgelopen vijf jaar liefst 58 theatermonologen zijn gespeeld, ‘DE STROOM’, over groepsdruk en het gevaar van het opkomend fascisme,  ‘BREEKBAAR’ over de moeilijkheden in een jeugdinstelling; ‘VOGELVLUCHT’ een bewerking van de film ‘One flew over the cuckoos nest’. Slechts enkele van de vele toneelstukken. In november 2023 zal de TBH haar 5 jarig bestaan vieren.

STICHTING JDH THEATERPRODUCTIES zal de nadruk leggen op kleinschalige en grootschalige maatschappelijk relevante theaterproducties voor een brede doelgroep en een breed publiek.

De stichting heeft grootse plannen.

Een productie over Gouds erfgoed, een voorstelling met 70plussers, een voorstelling waar we jaarlijks een toneelstuk uit het wereldrepertoire van teksttoneel bewerken en moderniseren. Maar ook sociaal betrokken projecten voor jongeren en middelbare scholieren zoals het poezie-project ‘CHALLAS’ en de nieuwe nog te maken opvolger van ‘VRIJE VLUCHT’ de voorstelling met nieuwkomers en jonge vluchtelingen die afgelopen 4 mei 2023 zoveel indruk maakte.
Tenslotte zal talentenontwikkeling van belang blijven door producties als Cool Talent en Young Talent.

U kunt bij ons terecht voor:

Theaterproducties


Regie


Muziekproducties


Theaterlessen en cursussen


Bedrijfstrainingen


Lessen performance